Osteopathie bij zwangerschapsproblemen

Heel wat koppels hebben fertiliteitsproblemen. Het taboe wordt al meer en meer doorbroken.

Voor een zwangerschap moeten we een optimale basis creëren. Het lichaam ondergaat veel hormonale veranderingen, stress mentaal en fysiek, emotionele druk, …. Dit kan allemaal een rol spelen. We bekijken het lichaam in zijn geheel en gaan op zoek naar blokkades in de bekkengordel, maar ook elders in het lichaam.

Fertiliteitsbegeleiding is een hulpmiddel om die optimale basis te creëren.

Lotte heeft zich als osteopaat door ervaring verder verdiept oa. in de preconceptionele zorg. Soms komen vrouwen in behandeling in wanhoop, die daarna de moed terug vonden vol te houden, te aanvaarden, te rouwen, door te gaan, weloverwogen keuzes te maken, … . Vrouwen die mentaal en lichamelijk het vertrouwen weer kregen en uiteindelijk zwanger geraakten of verder konden gaan in hun leven.

Er is ruimte om je verdriet te uiten, te ventileren, samen de moed te vinden, … . Samen zorgen wij ervoor dat jij/jullie sterker staan in jullie persoonlijk traject. We passen oa. fasciale technieken toe, begeleiden en ondersteunen.

Bij collega psycholoog kan je terecht voor mentale ondersteuning, indien jij/jullie wensen. Interdisciplinair werken we samen om chronische stress te verlagen.

Doelen:

  • Fysieke ontspanning bekomen

  • Stimulatie van de doorbloeding

  • Opheffen van blokkades in het gehele lichaam en de bekkenregio

  • Verlagen van de mentale stress (en dus ook de hormonale disbalans)

  • In contact blijven met je lichaam

  • Weerbaarheid ontwikkelen: leren vallen en opstaan

  • Bewegingstherapie

  • ….

Dit met de nodige kennis, empathie, erkenning en ruimte voor ventilatie.

Je staat er niet alleen voor.

Osteopathie tijdens de zwangerschap

Heel wat klachten kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Het lichaam verandert hormonaal, de baby neemt veel plaats in. Dat geeft veel spanningen rond het heiligbeen. Als we de spanning rond het heiligbeen en hogerop gaan verbeteren zal de bevalling ook vlotter verlopen.

De baby duwt ook tegen de ribben en het middenrif waardoor daar ook veel klachten voorkomen: zure oprispingen, steken in de flanken, ter hoogte van de ribben, moeilijker slikken, minder goed slapen, ... .

Wat ook vaak voorkomt is dat vrouwen tijdens de zwangerschap lage rugpijn of bekkenpijn hebben met/zonder uitstraling in het been (door een blokkade in de lage rug). Tijdens de zwangerschap neemt men liefst geen medicatie en dan kan osteopathie een heel goed alternatief bieden.

Tijdens de zwangerschap kan er op een veilige manier ondersteuning worden geboden voor tal van kwalen die zich kunnen voordoen;

  • Bekkeninstabiliteit of rugklachten ten gevolge van de extra belasting

  • Constipatie of verteringsproblemen

  • Reflux, zure oprispingen

  • Oedemen of zwelling in de armen en benen

  • Verhoogde drang tot urineren of incontinentie

Deze behandelingen gaan steeds door met inachtname van enkele voorzorgsmaatregelen. Er wordt nooit enig risico genomen.

ignacio-campo-FKOjXAbJWlw-unsplash.jpg
janko-ferlic-ZNVGL_Pcf74-unsplash.jpg

Osteopathie na de zwangerschap

Door borstvoeding te geven (of flessenvoeding) en steeds in dezelfde houding te zitten, komt er heel veel spanning in de zone tussen de schouders (de dorsale wervelzuil) en in de nek (de cervicale wervelzuil). Het is belangrijk die zones soepel te houden om een zo goed mogelijke houding te kunnen aannemen tijdens het voeden.

Een tweede vaak voorkomend probleem is pijn ter hoogte van het heiligbeen (sacrum) of staartbeentje (coccyx), meestal ten gevolge van de arbeid tijdens de bevalling. We bekijken het lichaam als een geheel en behandelen spanningen en blokkades om zo een optimaal functioneren en bewegen te bekomen.

Leg ook de lat niet te hoog voor jezelf, ieder kindje is een nieuw avontuur, het is een proces waarin je stap voor stap je kindje leert kennen. We helpen jou e je baby daar graag bij.

Het lichaam dient ook na de zwangerschap goed verzorgt worden en moet nog tot een jaar na de bevalling heel vaak herstellen, dit is allemaal afhankelijk hoeveel je jezelf de tijd gunt en welke verplichtingen er op je pad zijn. Laat je in deze intense periode goed omringen.

WAAROM OSTEOPATHIE NA KEIZERSNEDE?

Osteopathie kan na een keizersnede diverse klachten voorkomen en verhelpen. Hoe soepeler het littekenweefsel van een keizersnede en de omliggende structuren, hoe minder de kans bestaat op verklevingen. Door een litteken en verklevingen te behandelen kunnen we mogelijke problemen en klachten voorkomen of herstellen.

Om nog duidelijker uit te leggen waarom osteopathie zinvol kan zijn na een keizersnede zullen we allereerst kijken naar wat het verschil is tussen bindweefsel en littekenweefsel.

WAT IS HET VERSCHIL TUSSEN BINDWEEFSEL EN LITTEKENWEEFSEL?

Bindweefsel is weefsel dat alle organen in ons lichaam verbindt en er zo voor zorgt dat alles goed kan bewegen ten opzichte van elkaar. Littekenweefsel of anders genaamd verkleving of adhesie is bindweefsel dat veel taaier is.  Een litteken bestaat dus uit verschillende lagen bindweefsel die verkleefd zijn met elkaar.  Om deze reden zorgt littekenweefsel ervoor dat alles minder bewegelijk wordt ten opzichte van elkaar en kunnen er problemen optreden tussen de verschillende structuren alsmede ook de functies van de omliggende organen.

LITTEKENWEEFSEL NA EEN KEIZERSNEDE

Als we dit nu toepassen op de keizersnede, dan kunnen we zeggen dat verschillende bindweefsellagen worden doorgesneden tijdens de operatie.  Wanneer we in een situatie zitten waarbij het herstelproces niet vlot en optimaal is verlopen, kan het gebeuren dat in plaats van een wit dun lijntje, dit eerder een ingetrokken of opgezet dik litteken geeft met zwellingen eromheen.  Een strak litteken wijst meestal op een verminderde bloeddoorstroming, verminderde functie en beweeglijkheid lokaal.

Niet alleen het litteken aan de buitenkant kan voor gezondheidsklachten zorgen, maar ook van binnen kan het halen van een baby soms zorgen voor gekwetste structuren waardoor er een litteken of verkleving gevormd wordt.  Een spoedkeizersnede geeft zelfs vaker aanleiding tot meer verklevingen en grotere gevolgen aan het zachte weefsel in het kleine bekken.

Gezondheidsklachten en gevolgen naar aanleiding van een keizersnede kunnen heel divers zijn en kunnen zich ook pas jaren later manifesteren, bijvoorbeeld naar aanleiding van de menopauze omwille van het feit dat op dat moment alle structuren nog wat stugger worden. Binnen de medische wereld is het ook algemeen bekend dat na een keizersnede verklevingen in het operatiegebied kunnen voorkomen.

ONDERZOEK OSTEOPATHIE NA KEIZERSNEDE

Een osteopaat zal eerst in een uitgebreid vraaggesprek uw klachten in kaart brengen. Daarbij wordt onder andere besproken of er naast de symptomen van de buik ook klachten zijn van bijvoorbeeld pijnlijke spieren of gewrichten. Specifiek wordt op een rustige manier het litteken onderzocht en getest of het litteken en de diepere lagen in de buik goed beweeglijk zijn.

Als de osteopaat reden ziet voor medisch onderzoek, dan zal overleg met de huisarts en/of specialist plaatsvinden.

BEHANDELING OSTEOPATHIE NA KEIZERSNEDE

Het doel van osteopathie is de bewegelijkheid in het gebied van het litteken te verbeteren tussen de buikwand, omliggende structuren en de organen onderling.

Dit kan al gestart worden als het litteken genezen is vanaf 5 tot 6 weken na de keizersnede. Daarbij maakt een osteopaat gebruik van lokale technieken die de bewegelijkheid bevorderen. Op die manier kan de behandeling klachten voorkomen of deze verminderen in het geval dat deze al aanwezig zijn.  Zelfs als het litteken al jaren aanwezig is en de klachten pas later ontstaan zijn, kan met behulp van osteopathie nog goede resultaten behaald worden.

VOOR WELKE KLACHTEN ZOEKT U CONTACT?

Wat zijn de klachten die door een osteopaat verlicht of verholpen kunnen worden? Hieronder een opsomming van enkele voorbeelden:

  • Pijn ter hoogte van het litteken

  • Buikpijn in de onderbuik (verklevingen van de blaas kunnen bijvoorbeeld pijn geven van het schaambeen tot aan de navel)

  • Blaasproblemen: pijn bij urineren, vaak het gevoel van een terugkerende blaasontsteking zonder dat er ontstekingsfactoren aanwezig zijn in de urine.

  • Darmklachten: pijn bij ontlasting, buikpijn door verkleving van de darmen met het litteken

  • Rug- en bekkenklachten

  • Problemen met de buikspieren

  • Liespijn en heupproblemen door verklevingen

  • Doorbloedingsproblemen: problemen met de doorbloeding, vocht ophoping, ook in de benen, krampen of iets meer gezwollen benen

  • Zwaarte gevoel in de buik

  • Opgezette buik, opgeblazen gevoel

  • Postnatale depressie

  • Vruchtbaarheidsproblemen door verklevingen/verminderde beweeglijkheid van eierstokken, eileiders en baarmoeder. Zo is na een keizersnede bijvoorbeeld de baarmoedermond vaak verkleefd met de blaas of ontstaat een moeilijke innesteling door verklevingen van de baarmoeder

  • Moeilijker verloop van een volgende zwangerschap en/of bevalling na keizersnede door malpositie baby, sterrenkijker, stilvallen van de bevalling, etc.

  • Pijn bij gemeenschap doordat de bewegelijkheid/veerkracht van de verschillende structuren, fascia door littekenweefsel bemoeilijkt wordt


Lotte Vande Velde

Online afspraak maken

Alexander Deprez

Online afspraak maken

DeLijfwacht-17.jpg