Holistische aanpak

Osteopathie is een manuele therapie waarbinnen de beweging van het hele lichaam in beschouwing wordt genomen. Er wordt nadruk gelegd op de totaliteit en de wisselwerking tussen gewrichten, spieren, zenuwen en bloedvaten.

Met behulp van mobilisaties, manipulaties, zachte rek, ontspanning of specifieke technieken voor de spieren en gewrichten wordt er gewerkt naar behoud van een gezond lichaam, versterking en herstel van het lichaam. In de osteopathie vertrekken we vanuit het idee dat het lichaam één geheel vormt. Je gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en je organen zijn verbonden met elkaar en hebben invloed op elkaar. Heb je pijn op de ene plaats in je lichaam, dan kan het dat de oorzaak van die klachten zich ergens anders in je lichaam bevindt. 

Een osteopaat onderzoekt je lichaam en gaat op zoek waar er verminderde beweeglijkheid zit. We gaan op zoek naar de oorzaak van jouw klachten. We streven naar een lichaam zowel fysiek als mentaal in balans.

Iedere patiënt vraagt een individuele benadering op maat van de specifieke problematiek en casus.

Positieve gevolgen

Door de bewegingsverliezen in het lichaam te behandelen en de doorbloeding te bevorderen, stimuleert de osteopaat het lichaam om zichzelf te genezen. Hierdoor zal de klacht afnemen, verdwijnen en minder snel terugkomen. 

De behandeling bevordert

  • de doorbloeding,

  • stimuleert beweging,

  • verbetert lichamelijk functioneren

en helpt zo jouw gezondheid te behouden of herstellen. We helpen een nieuwe balans te vinden tussen spanning & ontspanning, lichaam & geest, optimaal functioneren en een optimale gezondheid nastreven is ons doel.

Waarvoor kan je bij ons terecht?

  • Rugpijn

  • Nekpijn

  • Hoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn,

  • Kaakklachten

  • Stressklachten

  • Gewrichtsklachten

  • Uitstralingspijn naar arm of been

  • Hormonale klachten: PCOS, endometriose, peri-menopauze, menopauze klachten, …

  • Fertiliteitsklachten

Osteopathie verhelpt zowel plotse pijn als langdurige klachten en kan klachten helpen voorkomen.

De osteopaat kijkt of er eventueel nog andere regio’s in het lichaam bewegingsverliezen vertonen. Ook al worden daar op dat moment door de patiënt geen problemen ervaren, toch kan het interessant zijn om deze zones te onderzoeken en behandelen. Sommige regio’s in het lichaam zijn misschien niet de plaats waar de pijn / klacht zich voordoet, maar zijn wel de mogelijke oorzaak van de pijn. Het breder onderzoek is namelijk goed voor de algemene gezondheid van de patiënt en het kan ook het ontstaan van andere klachten in de toekomst voorkomen.

We werken aan jouw gezondheid vanuit een holistische visie.

We werken samen met huisartsen, specialisten vroedvrouwen, voedingsdeskundigen en psychologen en verwijzen ook door indien nodig.


Verloop van een osteopatische behandeling

  • De behandeling start met een vraaggesprek vooraf om een algemeen beeld te krijgen van de ziektegeschiedenis van de patiënt. Dit zorgt ervoor dat we efficiënt kunnen werken en bij eventuele twijfel kunnen doorverwijzen naar een specialist.

  • De osteopaat onderzoekt en behandelt de bewegingsverliezen en bevordert de doorbloeding. Dit wordt doorgaans als aangenaam ervaren. Zo wordt het lichaam gestimuleerd zichzelf te genezen. Hierdoor zal de klacht verdwijnen of minder snel terugkomen. Ook andere regio’s worden onderzocht en eventueel behandeld.

  • Tot slot wordt een behandelplan opgesteld en krijgt de patiënt alle nodige instructies. Het aantal behandelingen varieert. Acute klachten kunnen meestal opgelost worden in 3 tot 5 behandelingen. Chronisch klachten worden in een langer traject opgevolgd. Na 3 behandelingen is het duidelijk of osteopathie voor jou een resultaat geeft en voelen we verandering.

Bij de osteopaat heb je geen voorschrift nodig noch voor terugbetaling, noch voor een consultatie. Het is altijd een meerwaarde indien je verslagen van voorgaande onderzoeken of behandelingen kan voorleggen.


Na een behandeling

Het is aan te raden om na een behandeling geen extreme inspanningen meer te leveren en veel water te drinken om eventuele vrijgekomen gifstoffen uit je lichaam te verwijderen.

Reacties kunnen variëren: verlichting, vermoeidheid en pijn. Dit is afhankelijk van de belastbaarheid van de patiënt en de mate waarin de patiënt met de nieuwe balans in het lichaam kan omgaan. Dit kan 1 a 2 dagen duren, indien langer last neem dan gerust contact met ons op. In een vervolgconsult wordt dit besproken en de intensiteit van de behandeling aangepast indien nodig.

Baby’s reageren snel en slapen meestal langer of kunnen tijdelijk overprikkeld zijn waardoor het dan even duurt vooraleer je een positief effect ziet. Daarom wordt er niet meer dan één behandeling per week gepland om het lichaam de kans te geven zich aan te passen. Baby’s worden meestal liggend in een kussen of op de arm behandeld. Peuters worden spelenderwijs behandeld. Vanaf de leeftijd van 4 jaar kan het kind opnieuw in ruglig behandeld worden. Er worden ook zachte onderzoeks- en behandelingstechnieken toegepast. Een osteopaat zal nooit een baby “kraken”.

Wat is dry needling?

Dry needling is een behandelmethode die wordt ingezet bij pijnlijke of gespannen spieren. Tijdens de sessies wordt gebruikgemaakt van een dunne acupunctuurnaald waarmee verhardingen in de spieren snel en doeltreffend worden aangepakt. Zo kunnen jouw spieren terug langdurig ontspannen.

Hoewel dry needling net als acupunctuur gebruikmaakt van dunne naalden zijn er toch enkele belangrijke verschillen tussen deze twee behandelvormen. Bij acupunctuur worden meerdere naalden in je huid geplaatst om de energie van je lichaam te beïnvloeden. Bij dry needling wordt er met één dunne naald in de gespannen spier of triggerpoint geprikt om deze terug los te maken.

Hoe werkt dry needling? 

Triggerpoints of spierknopen liggen vaak aan de oorzaak van klachten zoals bewegingsbeperkingen, stijfheid of pijnklachten. Door de spiervezels met fijne naalden terug los te maken, worden je klachten doeltreffend aangepakt.

Zo gaat de therapeut op zoek naar de triggerpoints die mogelijk aan de oorzaak van je klachten liggen. Door één of meerdere spieren aan te prikken wordt de spanning die opgestapeld zit in de spieren ontladen en kan de spier terug ontspannen. Om triggerpoints langdurig uit te schakelen zijn meestal meerdere sessies nodig. Tijdens het aanprikken van de spier kan je een kort schokje of een lichte samentrekking van de spier voelen. Dat is normaal en niet schadelijk. Daarna zal de spier zich ontspannen.

Is dry needling pijnlijk? 

Hoewel dry needling een beetje eng kan lijken, is de behandeling bijna pijnloos. De steriele naaldjes die worden gebruikt zijn heel dun. Wanneer de gespannen spier aangeprikt wordt, kan je wel kort een dof gevoel of klein schokje ervaren dat snel daarna terug wegtrekt.

Na de behandeling kunnen je spieren gevoelig of stijf aanvoelen. Dit is vooral het geval tijdens de eerste uren na de behandeling. Na een goede nachtrust is dit meestal al een stuk beter.

Na 1 tot 5 dagen begin je het resultaat van dry needling te merken. Lichamelijke klachten, zoals de uitstralende pijnklachten van je triggerpoint, beginnen langzaam af te nemen. Vaak voel je je daarna ook meer energiek, krachtiger en ontspannen. Meestal heb je 3 tot 6 behandelingen in combinatie met osteopathie nodig voor blijvend herstel. 


 

DeLijfwacht-39.jpg

Welkom


Download hier onze baby-ritmekaart als je graag alvast één en ander in kaart brengt.

Tot binnenkort!
Lotte